Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial Decret llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de galetes. OK | Més informació

Guia d'activitats elaborada el 2004 per l'Eloïsa Anglada per treballar el coneixement dels minerals a partir dels productes típics que podem trobar en un supermercat.

Guia d'activitats elaborada el 2004 per l'Eloïsa Anglada per treballar el coneixement dels minerals a partir dels productes típics que podem trobar en un supermercat.

Presentació

Els minerals són materials que es troben a la natura formant part de les roques. Hi ha molts minerals diferents. Alguns d'ells s’exploten per a usos comercials: per fer-los servir directament o com a components d’alguns productes. Nosaltres, sense ser-ne del tot conscients, en fem servir molts; els trobem a les joieries, als supermercats, a les farmàcies, a les drogueries, a les

llibreries... i fins i tot a la sopa!

Triem els minerals per fer servir en funció de les propietats que tenen; perquè aquella propietat ens és útil. Analitzant l’ús que fem del mineral esbrinarem quina és la propietat que ens convé. En aquesta unitat de programació proposem una sèrie d’experiències, adreçades als nens i nenes del cicle superior de primària, perquè coneguin alguns dels minerals més freqüents d’ús quotidià i les propietats que tenen.

Abans de començar a estudiar els minerals hem de tenir clar que és el que s’entén per mineral. Riba (1997) defineix mineral com una “espècie química natural, de composició definida i d’estructura cristal·lina determinada, que sovint es presenta en formes geomètriques més o menys regulars i majoritàriament en estat sòlid (llevat del mercuri); té tres qualitats essencials: forma una unitat material sòlida i cristal·lina, és d’origen natural i pertany a la part sòlida de la Terra.”

Objectius

  • Apropar el concepte de mineral a la realitat de l’alumne.
  • Justificar l’ús d’aquests minerals basant-se en les seves propietats.
  • Conèixer deu dels minerals més usats en aquests productes.
  • Comparar la mostra del mineral amb la seva transformació en un producte comercial.
  • Identificar productes quotidians que continguin minerals.

 

Mineralia.org


ad banner