Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial Decret llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de galetes. OK | Més informació

Expominer 2015

Expominer 2015

(c)Marta Juvell

Expominer, el Saló Internacional de Minerals, Fòssils i Joieria, es renova i a la seva pròxima edició, del 13 al 15 de novembre, ampliarà i diversificarà el seu programa d'activitats

Expominer, el Saló Internacional de Minerals, Fòssils i Joieria, es renova i a la seva pròxima edició, del 13 al 15 de novembre, ampliarà i diversificarà el seu programa d'activitats. Així, els visitants podran escollir entre més de 70 propostes dissenyades per a tot tipus de públic que trobaran des d'un túnel amb minerals fluorescents fins a xerrades científiques, tallers handmade o de cerca d'or. També podran veure ous i ossos originals de dinosaures, fragments de meteorits, i una gran diversitat de gemmes, minerals i fòssils.
Per al president de la 37ena. edició d'Expominer, el paleontòleg Eudald Carbonell "és positiu que el saló busqui noves vies de connexió amb la realitat social i s'obri a nous perfils de visitants. De la mateixa manera que cal socialitzar el sector, arribar a la gent a través de l'educació i la pedagogia". Organitzat per Fira de Barcelona, el certamen, que tindrà lloc al Palau 1 del recinte de Montjuïc, tornarà a ser la major cita del sud d'Europa per adquirir, intercanviar i vendre peces úniques gràcies a la participació de prop de 120 expositors, gairebé la meitat d'ells estrangers, que reuniran centenars de pedres precioses i semi-precioses de gran valor, minerals inèdits, meteorits, fòssils autèntics i gemmes de múltiples formes i colors.
Com explica la directora d'Expominer, Marta Serra "a més de l'exposició comercial, el saló estarà enguany replet d'activitats per arribar a tots els públics: des d'experts col·leccionistes i aficionats, fins a escolars, famílies i fins i tot seguidors de la tendència del fes-ho tu mateix". Túnel de fluorescència i dinosaures
En aquesta línia, el saló ha organitzat diverses iniciatives per commemorar l'Any Internacional de la Llum que es desenvolupa aquest 2015, entre les quals destaca l'habilitació d'un túnel amb més de 70 minerals que brillen en la foscor (més informacióaquí).
Per la seva banda, els amants dels fòssils gaudiran d'un nou espai anomenat "Dinosaures del Pirineu" on hi participen l'Espai Dinosfera, el Museu de la Conca Dellà, el Museu de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont i Amics dels Dinosaures de l'Alt Urgell (ADAU). A més d'organitzar múltiples activitats, l'estand exhibirà diverses peces originals, com un ou de sauròpode (de 20 cm de diàmetre); i dos ossos de gairebé un metre de longitud d'hadrosaure - també anomenat "dinosaure de bec d'ànec"-.
"Fes-ho tu mateix", amb minerals
Per primera vegada, Expominer organitza una sèrie de tallers "handmade" i classes pràctiques per tal que els visitants puguin deixar anar la seva creativitat i elaborar les seves pròpies joies i objectes decoratius amb minerals (cal inscripció prèvia. Més informació aquí). Per als que necessitin fonts d'inspiració i, sobretot, per als aficionats a la història, el saló acull també una exposició sobre les joies de l'antic Egipte, organitzada pel Museu Egipci de Barcelona amb l'objectiu de descobrir de forma amena la simbologia dels minerals més utilitzats en l'àmbit de la joieria.
Expominer comptarà, així mateix, amb moltes altres activitats i propostes que inclouen des de tècniques de batuda per trobar palletes d'or en rius, coorganitzat amb el Museu de la Noguera (Balaguer, Lleida), fins a rutes escolars per la Serra de Collserola, passant per tallers per descobrir propietats dels minerals com la radioactivitat o la fluorescència, la publicació d'un manual introductori sobre aquests fenòmens i també sobre la fosforescència, o concursos de dibuix i fotografia.
Xerrades sobre temes científics d'actualitat
Una altra novetat important és que el certamen acollirà enguany una dotzena de xerrades divulgatives sobre temes d'actualitat de l'àmbit de la mineralogia i les ciències de la terra, d'uns quinze minuts de durada, impartides per reconeguts experts en aquestes matèries. Entre d'altres, participarà l'investigador dels Centres Científics i Tecnològics de la Universitat de Barcelona (CCiTUB), Javier García Veigas, que parlarà del recent descobriment d'un nou tipus de mineral, la Fontarnauita, per un equip dels CCiTUB i la Facultat de Geologia de la UB.
Per la seva banda, el científic del Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), Jordi Cama, explicarà el paper dels minerals en la sostenibilitat i el futur del planeta com a grans filtres purificadors naturals. Així mateix, l'expresident de l'Agrupació Astronòmica de Sabadell, Àngel Masallé, revelarà nous detalls fins ara desconeguts de la missió "New Horizons" de l'agència espacial nord-americana (NASA) destinada a explorar Plutó. També hi haurà xerrades relacionades amb les aplicacions i usos dels minerals, cada vegada més presents en la nostra vida quotidiana, o sobre erupcions volcàniques. El programa complet i horaris està disponible aquí.
Exposicions i premis
Els amants dels minerals gaudiran d'una edició molt especial ja que el Grup Mineralògic Català (GMC), una de les entitats col·laboradores en l'organització del certamen, compleix 40 anys i per celebrar-ho organitzarà una exposició commemorativa amb documentació generada durant aquestes quatre dècades, com ara cartes, publicacions i fotografies de les seves activitats.
A més, s'exhibirà una mostra de minerals de diferents col·leccions privades i que havien format part de la col·lecció de Joaquim Folch, expresident del GMC, i diverses peces de Joaquim Mollfulleda del Museu d'Arenys de Mar. Un altre dels atractius d'aquest any és l'exposició "Minerals de l'Atlàntic", que reunirà un centenar de peces de col·leccions privades, procedents de jaciments de zones mineres d'Espanya i Portugal que banya o ha banyat aquest oceà.
Igualment, en el marc del saló es durà a terme el lliurament de guardons de la 1era. edició dels Premis GMC als millors treballs acadèmics de mineralogia convocats per aquesta entitat. El programa d'activitats actualitzat està disponible aquí.
Barcelona, novembre de 2015
Imatges disponibles aquí
Marta Juvell
93 233 20 89
mjuvell@firabarcelona.com

Marta Juvell


ad banner